میلگرد
میلگرد، به عنوان عنصر اصلی در صنعت ساختمانسازی شناخته میشود و میتوان آن را بر اساس آنالیز شیمیایی و مکانیکی، استانداردهای مختلف، محل کاربرد آن در صنعت و ضخامت دستهبندی کرد. استاندارد ASTM ،JIS ،DIN و ISO از معتبرترین و پرکاربردترین استانداردهای این صنعت هستند. میلگردها شامل انواع متنوعی مثل اروپایی، کربن، گالوانیزه، اپوکسی، فایبرگلاس و استنلس هستند که هر کدام از آنها نقاط قوت، ضعف و مشخصات مخصوص به خود را دارند. روشهای ساخت میلگرد را میتوان به سه دسته فولاد گرم نوردیده، فولاد سرد نوردیده و فولاد گرم اصلاح شده و از نظر ظاهری به 3 نوع ساده، آجدار و کلاف تقسیمبندی کرد. بهعلاوه رعایت کامل شرایط نگهداری صحیح میلگرد بسیار مهم است، زیرا خواص مکانیکی و شیمیایی آن به راحتی میتواند تغییر کند.
تیرآهن
تیرآهن انواع گوناگونی دارد که از پرفروشترین آنها در بازار ایران میتوان به 3 نوع IPE، هاش و لانه زنبوری اشاره کرد. هر کدام از این تیرآهنها خصوصیات فیزیکی، وزن، نحوه تولید و کاربرد متفاوتی دارند که براساس صلاحدید مهندسی انتخاب و استفاده میشوند. همچنین، هر تیرآهن تولید شده دارای استانداردهای ایرانی و جهانی است که منبع تشخیص کیفیت و اصل بودن آن میباشند. علاوه بر 6 استاندارد داخلی، تیرآهنهای تولیدی میتوانند طبق استاندارد چین، روسیه و اروپا نیز تولید گردند.
ورق
ورقها انواع گوناگونی دارند که به چند مورد از معروفترین آنها در زیر اشاره شده است:
1. ورق سیاه: تولید آن به روش نورد گرم انجام میشود، به این صورت که شمش فولادی تا دمایی قبل از ذوب حرارت داده شده تا خمیری شود، سپس وارد مراحل نورد شده و آرامآرام پهن و مسطح میگردد. کاربرد اصلی آن در بدنه خودرو میباشد.
2. ورق روغنی: فرآیند تولید ورقهای روغنی به روش نورد سرد انجام میشود و به خاطر صیقلی و براق بودن سطح این نوع ورق در بازار به اصطلاح به آن روغنی گفته میشود. کاربرد اصلی این نوع ورق در تولید لوازم خانگی و روکش آنها میباشد.
3. ورق اسیدشویی: پس از تولید ورق در فرایند نورد گرم، به دلیل حرارت بالای ورق و پاشش مداوم آب بر روی سطح آن برای خنک کاری در فرآیند نورد، روی سطح ورق اکسید آهن تشکیل میگردد. بهمنظور حذف پوستههای اکسید شده بر روی سطح ورق فرآیند اسیدشویی بر روی آن انجام میگیرد. کاربرد اصلی این نوع ورق در تولید لولههای نفت و گاز میباشد.
4. ورق گالوانیزه: برای روکش کردن ورقهای فولادی روشهای گوناگونی وجود دارد اما گالوانیزه کردن ورقها اقتصادیترین روش ممکن است. از مزایای ورق گالوانیزه مقاومت در برابر خوردگی در محیطهای اسیدی و مرطوب است، همچنین این ورقها بر اثر خراشهای سطحی (به اندازه ضخامت روی) دچار خوردگی و آسیبپذیری نمیشوند. کاربرد اصلی این نوع ورق در تولید لولههای انتقال آب و مخازن نگهداری آب میباشد.
5. ورق رنگی: در واقع ورق گالوانیزهای است که با یک پوشش رنگی الکترواستاتیک پوشانده شده است. آنها معمولاً در تولید سقف سوله، آلاچیق و شیروانیها، تولید لوازم خانگی و اداری، ساخت تجهیزات سرمایشی و گرمایشی و بسیاری موارد دیگر کاربرد دارند.
6. ورق آجدار: بهنوعی ورق فولادی اطلاق میشود که بر روی سطح آن با ترتیب و نظم مشخصی برجستگیهایی هندسی وجود دارد. این ورقها با هدف فراهم کردن امکان حرکت بر روی سطوح فولادی تولید میشوند. کاربرد اصلی آن در عرشه کشتی و کف کامیون میباشد.
پروفیل
این محصولات در شکلها، سایزها و ضخامتهای متنوع ساخته و روانهی بازار میشوند. آنها براساس کاربرد به دو دسته صنعتی و ساختمانی تقسیم میشوند. دستهی اول پروفیلهای صنعتی هستند که با خواص مکانیکی بالا ساخته و از آنها در اجرای پروژههای صنعتی و سنگین مانند خودروسازی، اسکلت فلزی ساختمان و جادهسازی استفاده میشوند. دستهی دوم پروفیلهای ساختمانی هستند که بیشتر به روش نورد سرد ساخته و از آنها در اجرای ساخت سازهها، استحکام بخشی به ساختمانها و ساخت در و پنجره استفاده میشوند. از انواع آن به قوطی ستونی صنعتی، پروفیل ساختمانی، پروفیل مبلی، پروفیل باز، ناودانی، نبشی و سپری میتوان اشاره کرد.
لوله فولادی
لولهها انواع گوناگونی دارند که به چند مورد از معروفترین آنها در زیر اشاره شده است:
- لوله گازی: در ساخت این لولهها برای افزایش مقاومت لوله در برابر خوردگیها و رطوبتهای احتمالی، از ورقهای گالوانیزه استفاده میکنند. لولههای گازی فولادی در سه جنس مس، برنج و پلیاتیلن تولید و به دو دستهی روکار و توکار تقسیمبندی میشوند.
- لوله گالوانیزه: پوشش گالوانیزه باعث میشود که این لوله، مقاومت خوبی در برابر خوردگی و آسیبهای احتمالی داشته باشد. از دیگر ویژگیهای آن میتوان به داشتن عمر بالا، قابلیت بازیافت و استفادهی مجدد اشاره کرد. همچنین از آنها به عنوان لولههای آبرسان در صنعت ساختمانسازی نیز استفاده میکنند.
- لوله مانیسمان: لولههای مانیسمان با نام لولههای بدون درز شناخته میشوند. این لوله به دلیل مقاومت و استحکام بالا، در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد و بر اساس ضخامت، به ردههای مختلفی تقسیمبندی میشود. لولهی مانیسمان بر اساس استانداردهای آلیاژی به روشهای مختلفی تولید میشود.
- لوله مبلی: دلیل نامگذاری این لوله با عنوان «لولهی مبلی»، توانایی در تحمل وزنهای بالا است که در ساخت پایهی مبلمان و وسایل خانگی از آن استفاده میشود. از مهمترین ویژگیهای آن میتوان به استقامت کششی، انعطافپذیری بالا با وزن کم، قابلیت جوشکاری، سطح شفاف و مقاومت در برابر خوردگی اشاره کرد.
- لولهی اسپیرال: نوعی از لولههای فولادی است که جهت مصارف آبرسانی و گازرسانی در استانداردهای مشخص تولید میشوند. فضای داخلی این لوله، صاف و یکدست است و همین موضوع باعث میشود تا زیان ناشی از اصطحکاک، کاهش پیدا کند.
- لولهی داربستی: بیشتر به عنوان نگهدارندهی سازه و ساختمان میباشد. داربستها به طور کلی، سازههای فلزی هستند که هنگام ساختوساز برای دسترسی به نقاط دشوار ساختمان، مورد استفاده قرار میگیرد. لولههای داربستی در دو نوع سبک و سنگین هستند.
- لولهی صنعتی: لولهای از جنس فولاد کربن که مصارف صنعتی و ساختمانی زیادی دارد. از این نوع لولهها، معمولاً در کارخانهها، صنایع پتروشیمی، انتقال سیالات، پلهای فلزی و همچنین انتقال نفت و گاز استفاده میشود. جوشپذیری عالی، ضخامت بالا، قیمت مناسب و همچنین بدون درز بودن این محصول، آن را به یک محصول پرکاربرد تبدیل کرده است.
محصولات مفتولی
هرکدام از محصولات مفتولی، ویژگیهای خاصی دارند؛ اما به طور کلی از مهمترین ویژگیهای انواع محصولات مفتولی، میتوان به مقاومت بالا، دوام و طول عمر بالا، انعطافپذیری و قیمت مناسب اشاره کرد. از انواع محصولات مفتولی میتوان سیم مفتول، توری، سیم خاردار، تیرحصار و مش را نام برد.